L’eruga procesionaria és una plaga molt comuna en els pins d’Altea. Per això, el departament de jardins de l’Empresa Publica de Desenvolupament Municipal d’Altea ha desenvolupat durant el mes de novembre passat diversos tractaments de endoterapia per a la prevenció de la procesionaria.

Es tracta d’un mètode alternatiu de tractament fitosanitari de l’arbrat, respecte als tradicionals tractaments aeris, en el que destaca, d’una banda, l’absència d’ATOMITZACIONS O *ASPERSIONES de productes químics que contaminen el medi ambient, sòls i aigües, així com ser totalment innòcua per a la salut dels ciutadans, ocells i altres animals, podent-se utilitzar a qualsevol hora del dia.

Des de l’Empresa destaquen que “a causa de la. gran efectivitat i els bons resultats d’anys anteriors, cada vegada es va ampliant el nombre de pins tractats amb aquesta tècnica”. Destacar que en el municipi d’Altea s’han tractat sobretot zones escolars, parcs infantils i algunes zones més. sensibles a aquesta plaga.

AVANTATGES DE LA *ENDOTERAPIA

1. Aplicat a qualsevol tipus d’arbre ornamental, ja siga contra plagues o malalties *criptogámicas.

2. Absència de *nebulización de productes químics en el medi ambient.

3. Tractament selectiu. Actua només contra els insectes que s’alimenten de la planta, provocant-los danys.

4. Impacte ambiental molt baix o nul.

5. No perjudica ni a les persones, ni als animals.

6.Possibilitat d’individualitzar el tractament per exemplar.

7.Eficàcia prolongada d’un any.

Les zones en les quals s’ha dut a terme el tractament aquest passat mes de novembre a Altea han sigut:

-Col·legi *Blanquinal

-Col·legi *Rotes

-Col·legi *Garganes

-Col·legi L’Olla i pàrquing col·legi l’Olla

-Col·legi Altea La Vella

-Parc Els *Rotes

-Palau jardins i zona nova (carrer Benidorm)

-San *Xoxim

-Talús Cocoliso

-*Mirador Francisco *martinez i Martinez

-*Carrer *Calvari

-*Carrer Sol (talús *empedrat)

-C/*Genaro l’Horta (zona sant *xuxim cementeri)

-Sant Pere

-*Garganes Gasolinera

-Conservatori

-Carrer Alba

-*Jardín de l’Argentina

-Vila Gadea (zona ermita, parcs infantils i zones de pas)

-Talús Sant Jerònim (zona pròxima a carretera)

-pins front ciutat esportiva (*talanquera *rio)

-Mirador església

-Zona de Tolerància Industrial

-Pins front estació tren

-Pi n-332 eixida Zona Tolerància Industrial

La realització d’aquests tractaments en aquestes dates es deu a dos factors fonamentals:

1.Els ous de la *procesionaria del pi *eclosionan al final d’estiu i és durant els mesos tardorencs quan les larves, en els seus diferents estadis, aniran alimentant-se de les fulles de les coníferes. Aquesta metodologia permet actuar sobre les primeres fases larvàries amb el que, encara que arriben a formar-se els típics *bolsones hivernals, les erugues moren abans d’aconseguir l’última fase larvària que és la més voraç i la que provoca els danys més greus en l’arbre.

2.al fer-se les perforacions del tronc a la tardor, el nivell de producció de resina és notablement inferior enfront de l’existent a la primavera i estiu la qual cosa disminueix el risc de  obturació dels conductes  vasculars de la planta i facilita l’absorció de l’insecticida.

Les perforacions que es realitzen el tronc de l’arbre són xicotetes pel que no suposen cap problema ni mal irreversible en aquest. De fet, en poc temps el tronc s’haurà regenerat.