Diego Zaragozí: ““a causa de la. gran efectivitat i els bons resultats d’anys anteriors, cada vegada es va ampliant el numere de pins tractats amb aquesta tècnica a Altea”

L’eruga Procesionaria és una plaga molt comuna en els pins d’Altea. Per això, el departament de jardins de l’Empresa Publica de Desenvolupament Municipal d’Altea està desenvolupant durant els mesos de novembre i desembre diversos tractaments de *endoterapia per a la prevenció de la Procesionaria. El regidor de la PDM Diego Zaragozí destacava que “amb l’experiència tremendament positiva i l’èxit de no tindre cuc de *procesionaria en el 100% dels arbres tractats, l’estratègia seguida no és la de ser ràpid per a anar a retirar la Procesionaria, sinó fer un tractament preventiu innovador i de gran èxit, mostrant que l’Empresa Pública es troba actualitzada en les seues tècniques, per a poder oferir un servei de gran qualitat als ciutadans d’Altea”.

Zaragozí ha explicat que “es tracta d’un mètode alternatiu de tractament fitosanitari de l’arbratge, respecte als tradicionals tractaments aeris. Cal destacar d’una banda que amb aquest sistema no existeixen atomitzacions o aspersions de productes químics que contaminen el medi ambient, sòls i aigües”. A més, conclou l’edil, “és una tècnica totalment innòcua per a la salut dels ciutadans, ocells i altres animals, per la qual cosa es pot utilitzar a qualsevol hora del dia. A Altea s’estan tractant sobretot llocs pròxims a centres escolars, parcs infantils i algunes zones més. sensibles a aquesta plaga. Destacar que aquest 2019 s’han ampliat l’actuació respecte a anys anteriors a la zona de Riu Algar des de la depuradora fins a la desembocadura i a la platja de Mascarat entre altres”

Concretament els treballs de Endoterapia per part dels operaris de la PDM s’estan desenvolupant en:

-Col·legi *Blanquinal

-Col·legi Gires

-Col·legi *Garganes

-Col·legi L’Olla i pàrquing col·legi l’Olla

-Col·legi Altea La Vella

-Parc Els Gires

-Palau jardins i zona nova (carrer Benidorm)

-San Xoxim

-Talús Cocoliso

– Mirador Francisco Martinez i Martinez

– Carrer Calvari

-Carrer Sol (talús empedrat)

-C/ Genaro l’Horta (zona sant Xuxim Cementeri)

-Sant Pere

– Garganes Gasolinera

-Conservatori

-Carrer Alba

-Jardí de l’Argentina

-Vila Gadea (zona ermita, parcs infantils i zones de pas)

-Talús Sant Jerònim (zona pròxima a carretera)

-Pins front ciutat esportiva ( talanquera Riu)

-Mirador església

-Zona de Tolerància Industrial

-Pins front estació tren

La realització d’aquests tractaments en aquestes dates es deu a dos factors fonamentals:

1.Els ous de la Procesionaria del pi fan eclosió al final d’estiu i és durant els mesos tardorencs quan les larves, en els seus diferents estadis, aniran alimentant-se de les fulles de les coníferes. Aquesta metodologia permet actuar sobre les primeres fases larvàries amb el que, encara que arriben a formar-se els típics *bolsones hivernals, les erugues moren abans d’aconseguir l’última fase larvària que és la més voraç i la que provoca els danys més greus en l’arbre.

2.al fer-se les perforacions del tronc a la tardor, el nivell de producció de resina és notablement inferior enfront de l’existent a la primavera i estiu la qual cosa disminueix el risc de  obturació dels conductes  vasculars de la planta i facilita l’absorció de l’insecticida.

Les perforacions que es realitzen el tronc de l’arbre són xicotetes pel que no suposen cap problema ni mal irreversible en aquest. De fet, en poc temps el tronc s’haurà regenerat.

AVANTATGES DE LA ENDOTERAPIA

1. Aplicat a qualsevol tipus d’arbre ornamental, ja siga contra plagues o malalties criptogámicas.

2. Absència de *nebulización de productes químics en el medi ambient.

3. Tractament selectiu. Actua només contra els insectes que s’alimenten de la planta, provocant-los danys.

4. Impacte ambiental molt baix o nul.

5. No perjudica ni a les persones, ni als animals.

6.Possibilitat d’individualitzar el tractament per exemplar.

7.Eficàcia prolongada d’un any.