L’eruga processionària és una plaga molt comuna en els pins. Per això, el departament de jardins de la Pública porta ja diversos anys realitzant diversos tractaments de endoterapia per a la prevenció de la processionària i que la seua incidència siga cada vegada menor. El regidor Diego Zaragozí destacava que “en els últims anys l’experiència està sent tremendament positiva i s’ha aconseguit no tindre cuc de processionària en 95%% dels arbres tractats. Es tracta d’un tractament preventiu innovador i de gran èxit, mostrant que La Pública es troba actualitzada en les seues tècniques, per a poder oferir un servei de gran qualitat als ciutadans d’Altea”.

Diego Zaragozí: “La Pública està realitzant la endoterapia en els mesos d’octubre i novembre per a evitar que es creuen les bosses de processionària. Amb aquests tractaments preventius s’aconsegueix una eficàcia de més del 95%”

Zaragozí explicava que “aquests tractaments s’efectuen en els mesos d’octubre i novembre per a evitar que en els mesos de primavera tinguem el problema de la processionària”. Cal destacar que hui dia “tots els pins situats en la rodalia dels col·legis ja han sigut tractats, anticipant-nos així a la formació de les bosses de processionària”. L’edil ha recordat que l’any passat es van aconseguir els 392 arbres tractats. A més els pins que es tracten amb endoterapia se situen per tot el terme municipal. Des de les zones escolars,passant per pins situats en nucli urbà, fins a la zona de Vila Gadea o la platja del Mascarat.

Zaragozí ha explicat que “es tracta d’un mètode alternatiu de tractament fitosanitari de l’arbratge, respecte als tradicionals tractaments aeris. Amb aquest sistema no existeixen atomitzacions o aspersions de productes químics que contaminen el medi ambient, sòls i aigües”. A més, conclou l’edil, “és una tècnica totalment innòcua per a la salut dels ciutadans, ocells i altres animals

Aquest tractament es realitza en aquests mesos d’octubre i novembre, ja que els ous de la processionària del pi fan eclosió al final d’estiu i és durant els mesos tardorencs quan les larves, en els seus diferents estadis, aniran alimentant-se de les fulles de les coníferes. Aquesta metodologia permet actuar sobre les primeres fases larvàries amb el que, encara que arriben a formar-se els típics bolsones hivernals, les erugues moren abans d’aconseguir l’última fase larvària que és la més voraç i la que provoca els danys més greus en l’arbre.

A més en fer-se les perforacions del tronc a la tardor, el nivell de producció de resina és notablement inferior enfront de l’existent a la primavera i estiu la qual cosa disminueix el risc de obturació dels conductes vasculars de la planta i facilita l’absorció de l’insecticida.

Les perforacions que es realitzen el tronc de l’arbre són xicotetes pel que no suposen cap problema ni mal irreversible en aquest. De fet, en poc temps el tronc es regenera.

AVANTATGES DE LA ENDOTERAPIA

1. Aplicat a qualsevol tipus d’arbre ornamental, ja siga contra plagues o malalties criptogámicas.

2. Absència de nebulización de productes químics en el medi ambient.

3. Tractament selectiu. Actua només contra els insectes que s’alimenten de la planta, provocant-los danys.

4. Impacte ambiental molt baix o nul.

5. No perjudica ni a les persones, ni als animals.

6.Possibilitat d’individualitzar el tractament per exemplar.

7.Eficàcia prolongada d’un any.